T-Rex of America Forum Index T-Rex of America
Forum for T-Rex Enthusiasts
 
Photo GalleryPhoto Gallery FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

PCV w/Autotune First Run

 
Post new topic   Reply to topic    T-Rex of America Forum Index -> Mods & Stuff
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ViperSSSS
Contributing Member


Joined: 20 Dec 2009
Posts: 106
Location: San Dimas, CA

PostPosted: Mon Mar 15, 2010 12:58 am    Post subject: PCV w/Autotune First Run Reply with quote

I finally got the T-Rex buttoned up after replacing the Power Commander III with a PCV with Autotune. The installation is pretty easy unless you don't have a bung in you exhaust system for the o2 sensor. The Muzzy 4to1 exhaust system on mine has the bung hole.

I loaded the base map that was closest to how my T-Rex is set up into the PCV. I also updated the firmware, which was released pretty recently. Setting everything up in the software is easy. I had to take my laptop for a spin around the block with me to calibrate the throttle. After that it was time to take the wife for a ride.

I had a map in the PCIII that was tweaked by the previous owner. It was very rich but ran fast. It didn't run smoothly throughout the whole rpm range. Off the line it was very sluggish and it was hard to drive in traffic. After a few minutes of driving with the PCV with Autotune, I could feel the whole power band smooth out. It was incredible how much difference there was in engine noise and vibration. I could hear the exhaust clearly over the engine now. The exhaust noise is far more refined than it was. The shifting and takeoffs felt much better too. It almost reminded me of a throttle in an electric car. There was still a little bit of popping on deceleration, but at least it didn't sound like fireworks going down the road like it did. I'd say the popping is 10x better than it was. The only problem I had was that for some reason I failed to hook up the speed sensor correctly. I will have to fix that later. When I got home, I checked the trim table on the PVC. There were quite a few changes from the base map. I went out for another ride and switched back and forth between the base map and the map with the autotune trims. The base map was definitely not near as smooth as the map with the autotune trims.

I would recommend this upgrade to all 1400R owners with modifications. It was definitely worth the five bennies!
_________________
2007 Blue T-Rex 1400R
Muzzy M10 Full Exhaust - Flies Removed - PCV with Autotune
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    T-Rex of America Forum Index -> Mods & Stuff All times are GMT - 4 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group